Traditionen med luciabrød (eller lussekatte, som de også kaldes) lærte jeg først at kende for nogle år siden, da jeg tilfældigvis besøgte Sverige Luciadag. Her fik jeg syn for sagen og smagte lussekatte i en mængde, som jeg ikke skal nærmere ind på her.
Lussekatte er i min termonologi en mellemting imellem en hvedebolle og en kage. Det særlige ved Luciaboller er den smukke, gyldne farve og den karakteristiske ”S” form. Smagen er sød. Duften fristende. Det er en brødform, der helt sikkert ikke egner som morgenbrød i hverdagen, men mere som et særligt forkælende indslag Luciamorgen. Og forkælelse er måske en egnet beskrivelse for den svenske tradition, der ligger bag hvedebollerne.
Luciaoptog med de søde børn, der går på rækker med lys i hænderne henviser naturligvis til Lucia (som betyder lys). Lysenes formål er at holde mørket og de mørke magter væk. For hvis man ikke passer på i mørket, kan man let forveksle det gode med det onde. Lussekattenes gyldne overflade og form symboliserer en flamme i mørket. Derfor serveres de særlige hvedeboller netop Luciamorgen. Så ”Lusse” er altså kælenavn for såvel Lucia som Lucifer.
Men i år er det et særligt år. For os. Vores yngste datter Sara skal deltage i børnehavens Luciaoptog for første gang. Og det som Luciabrud. Jo jo stolt er jeg sørme, fordi jeg er mor til hende, der helt sikkert bliver verdens skønneste i rollen. Ever! Men da hun først skal optræde i næste uge – og dampen skal holdes oppe nogle dage endnu – ja så har vi bagt Luciabrød i dag. En kæmpe portion. Vi spiste en masse, og frøs resten ned – for så kan vi nyde de lækre ovnvarmede boller Luciamorgen. Luciabrød er blevet et hit hos os!
Nu glæder vi os til at se luciaoptog fra svensk tv på lørdag, imens jeg kan fortælle børnene en god lille historie om traditionen.
Luciaboller, (26-30 stk.)
50 g gær
5 dl vand
1 spsk. salt
150 g rørsukker
2 æg
1 tsk. kardemomme
1 tsk. gurkemeje (alternativt ½-1g safran udrørt i vand)
1 spsk. vaniljesukker
200 g smeltet smør
1100 g hvedemel
Opløs gæren i lillefingervarmt vand. Tilsæt salt, sukker, vaniljesukker kardemomme, gurkemeje, æg og smeltet smør. Rør melet i blandingen og ælt dejen grundigt (gerne 5-6 minutter). Lad dejen hæve i cirka 45 minutter. Slå dejen ned og del den ud i 3 lige store kugler. Kuglerne rulles til pølser, hver der skæres ud i 8-10 stykker. Stykkerne trilles nu til små pølser, som formes efter ønske. Den klassiske Luciabolle har form som et “S”. Tryk en rosin i hver ende af brødet. De færdigformede Luciabrød efterhæver i cirka 15 minutter, og herefter pensles de med sammenpisket æg. Luciabollerne bages i 12-15 minutter ved 210 grader (almindelig ovn).
Har lige bagt Eva’s Lucia boller og de smager fantastisk. Mine ligner godt nok monstre fra Lilo og Stitch (hvis I kan huske den tegnefilmen) men det er jo ikke opskriftens skyld. Skønt smager de .
Hej Bonnie.
Det er dejligt at høre din tilbagemelding på opskriften. Vi er mindst lige så begejstrede. Og med hensyn til udseende…ja det kniber også for mig at få snurret dem rigtigt. Plejer at virke bedst på den anden bageplade :o)
Mange hilsner
Eva