Vaniljekranse med crunch

Vaniljekranse…. kan jeg simpelthen ikke undvære i julen. Egentlig er jeg ikke sååå begejstret for småkager, men der er klart nogle få undtagelser. Vaniljekranse er en af dem. I år har jeg kastet mig ud i en ny opskrift, da den fra sidste år ikke blev sprød nok. Jeg har kigget Mette Blomsterberg over skuldrene, men har lavet et par små justeringer, så opskriften passer lige til min smag. Den eneste ulempe ved disse vaniljekranse er, at mængden er for lille, da der kun bliver ca. 35 stk. ud af portionen, så man kan roligt lave en dobbelt portion 😮 Min nye favorit opskrift finder du nederst på siden.

Men hvad er det egentlig med de vaniljekranse? Hrmm. Nysgerrig som altid. Vaniljekransens popularitet taget i betragtning er det ganske lidt jeg har kunnet finde om dens historik, men den stammer tilsyneladende fra midten af 1800-tallet, hvor de danske hjem begyndte at få støbejernskomfurer med ovn. Og det blev startskuddet til nye julekager som f.eks. vaniljekranse og jødekager. I Den Gamle By har man fundet en opskrift helt tilbage fra 1866 i Madam Mangors kogebog, men sidenhen er der kommet hundredvis af nye, spændende udgaver og fortolkninger til glæde for vaniljekage-entusiaster landet over. Og det er vi jo glade for. Ikk?

Men nok om det gamle…. her er min nye udgave, som har godt med bid, sprødhed og en skøn smag af vanilje (og ikke af smør):

200 g smør
180 g rørsukker
1 æg
250 g mel
100 g mandler
1 vaniljestang
2 tsk. vaniljesukker
2 vrid af vaniljekværnen (Tørsleffs)

Vaniljekornene skrabes ud af vaniljestangen og røres sammen med sukkeret, så kornene ikke ligger klumpet sammen. Rør blandingen sammen med smør og tilsæt æg, vaniljesukker og ”vridene” fra vaniljekværnen. Så tilsættes de hakkede mandler og melet. Rør godt sammen. Dejen kommes i en sprøjtepose med stjernetylle og til sidst sprøjtes den ud i kranse på bagepladen. Vaniljekransene bages ved 200 grader i ca. 12 minutter. De skal ikke blive brune, men blot gyldne.

Den fine kagedåse på fotoet har jeg købt i Netto.

TIPS:
Jeg valgte at hakke de ukogte mandler i stykker med en stavblender. Det er hurtigt. Og så har det den fordel, at vaniljekransene får lidt mere “crunch”, end når mandlerne bliver helt melede/pulveriserede.

Hvis man gerne vil have helt ensartede størrelser på kransene, så kan man optegne cirkler på bagepapiret i forvejen.

Vaniliekrans close up

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *