Det er skønt med juletraditioner – nye som gamle, og i vores familie har vi i de seneste år lavet et hjemmelavet honningkagehus til jul. Og hvorfor egentlig det? Tja. Det er ikke en tradition, jeg er vokset op med, og jeg husker heller ikke honningkagehuse fra mine venners hjem. Men uanset hvor lysten hos mig er kommet fra – så ELSKER jeg julepynt, hyggen og tingeltangen, som omspænder julen…og så naturligvis det skønne julebag.
I fredags havde vi så den hyggeligste familie bagedag. Jeg havde lavet honningkage dejen aftenen i forvejen, da jeg husker fra andre år, at den er bedst kold. Bedsteforældrene var klar, og dejen blev rullet ud til honningkager. Mine piger deltog med koncentration og ihærdighed. Det var sjovt! Jeg rullede dej ud i en honningkage hus silikoneform, som jeg fik for nogle år siden – og det har unægtelig gjort processen en del lettere, fordi skabeloner er helt unødvendige.
Efter afkøling pyntede vi kagerne med sprøjteglasur, og jeg satte huset sammen. Børnene havde et par favoritkager – et hjerte og en elg – så dem skyndte jeg mig at fotografere, inden de forsvandt. Opskriften jeg bruger, kan ses nederst i indlægget :o)
Hvor kommer honningkagehuse fra?
Duften af honningkage i hele huset, fik mig til at spekulere på, hvor honningkagehuse stammer fra? Og indimellem er forklaringen så simpel, at man bare tænker…ja selvfølgelig. For honningkagehuset fik sit verdensomspændende gennembrud, da Brødrene Grimm i 1812 udgav eventyret ”Hans og Grethe”, hvor de fristes af heksens tillokkende hus lavet af brød, pandekager og slik.
Via tyske udvandrere kom honningkage huset til nordamerika ¬– lebkuchenhaeusle – og derfra har det siden fået max opmærksomhed. Honningkager som julepynt går dog meget længere tilbage og ikke kun i Tyskland, men også i Polen, Ungarn, Tjekkiet og Rusland…. Så om historien med Hans & Grethe holder ved jeg ikke, men historien er god.
Få inspiration til honningkage huset
Er du på udkig efter inspiration til et cool honningkagehus og honningkager, så se med på dette link fra den amerikanske kagespecialist WILTON. Her er masser af idéer til dekoration, teknikker o.a. Se det her.
550 g mel
200 g honning
150 g brun farin
150 g smør
1 æg
2 spsk. fintrevet, usprøjtet appelsinskal
2 tsk. natron
1 pose honningkagekrydderi (Dr. Oetker)
I en gryde smeltes honning, farin og smør. Når blandingen er lunken, tilsættes natron, appelsinskal og krydderi – og til sidst tilsættes æg og mel. Dejen æltes sammen, og bør hvile mindst 1 døgn i køleskab.
Dejen udrulles ud i ca. ½cm tykkelse og udstikkes med kageforme, skæres efter skabelon eller kommes i silikoneform til honningkage hus. Kagerne bages ca. 5-8 min. på midterste rille ved 200 grader (180 grader i varmluft).
Når kagerne er kølet helt af pyntes de med sukkerglasur, som piskes af 1 bæger past. æggehvider og 250 g flormelis. Kom glasuren i en sprøjtepose og dekorér.
God fornøjelse med honningkagerne – uanset om det er processen, smagen eller det dekorative element, der trækker :o)