Der er ikke noget som juni måned. Alt er vokset frem, roserne blomstrer og med duftene udendørs glemmer jeg alt om en kedelig vinter. Endelig. Et af de bedste tidspunkter er, når hyldeblomsten blomstrer og dufter så det halve kunne være nok. Dét er sommer for mig.
Grundlovsdag var vi på legepladsen med pigerne, og her fandt jeg på, at vi skulle plukke hyldeblomster til saft. Alle hjalp til. Selv kattene var fulgt med på legepladsen, og de så nysgerrigt til fra sidelinien. Så hyggeligt. Hjemme igen klippede vi stængler og blade fra og lagde blomsterne i en gryde. Der blev tilsat rørsukker, citron, lime, vaniljesukker, citronsyre og vinsyre, og så var vi i gang med at brygge. Herligt.
I dag kunne vi så lave saften færdig. Min datter Ida hjalp med at hælde saften over i en si med viskestykke i. Og så over på flasker. Et par flasker har jeg foræret væk til, en enkelt i køleskabet og resten i fryseren. Sådan. Det var min saft-debut. Det værste var ventetiden….brygningen tager nemlig 3 dage.
Jeg brugte:
Ca. 50 blomsterskærme (husk at fjerne stængler/blade)
2 kg rørsukker
1 vaniljestang
3 citroner
2 lime
3 spsk. citronsyre
1 spsk. vinsyre
3 liter kogende vand
Stængler og blade fjernes fra blomsterskærmene og lægges i en gryde. Hertil tilsættes nu rørsukker, vanilje fra vaniljestangen, vaniljestangen, citroner og limefrugter skåret i tynde skiver, citronsyre og vinsyre. Til sidst hældes kogende vand over hele molevitten. Rør rundt. Læg låg på og lad det “marinere” køligt i 3 dage. Der må gerne røres et par gange om dagen undervejs. På tredjedagen sies væsken fra i en si med viskestykke og hældes på rene flasker.
Saften skal fortyndes med vand, danskvand mv. før den drikkes. Min favorit er med danskvand og isterninger.
TIP
Hvis der anvendes plasticflasker kan det fryses. Husk så blot at flasken ikke må fyldes helt op ;o)