Rigtig mange børn – og sikkert også voksne – er ret vilde med pølsehorn. Vel og mærke de hjemmebagte af slagsen. Hos os er der ingen undtagelser. Jeg vælger indimellem at bage en stor portion grove pølsehorn, som også kan bruges til madpakken – for vores 6 årige datter er godt nok en sær størrelse, hvad angår madpakker. Det er uhyre vanskeligt at finde noget, som hun rent faktisk spiser.
Derfor har jeg lavet en opskrift, der er godt spækket med både fuldkornsspelt og klid – for så kan hun få dem med, uden vi har dårlig samvittighed. Hornene er dejligt store og luftige og lette at gå til, og kan sagtens fryses ned, så man altid lige kan hive et grovhorn frem på de dage, hvor udvalget af pålæg i køleskabet er slunkent og kedeligt.
50 g gær
30 g smør
5 dl minimælk
3 tsk. rørsukker
2 tsk. salt
2 æg
1 dl hvedeklid
225 g fuldkornsspeltmel
600 g hvedemel
24 pølser (fx pølsehornspølser eller kyllingepølser fra Fakta)
Lidt ketchup eller koncentreret tomatpuré
Pensling: 1 sammenpisket æg
Mælken lunes i en gryde, og smørret smeltes heri. Væsken køler af, indtil den er lillefingervarm, og så opløses gæren heri. Tilsæt så æg, sukker, salt, hvedeklid og fuldkornsspeltmel og rør godt. Til sidst kommer du hvedemelet i lidt af gangen. Dejen skal være smidig og glat – og må egentlig gerne være en lille smule klæbrig. Dejen skal hæve overdækket med et fugtigt viskestykke i 1 time.
Dejen æltes godt igennem. Så skal du vælge, hvordan pølsehornene skal se ud – her er to måder:
Indpakkede pølsehorn med ketchup
Dejen deles i 4 lige store portioner. Hver portion udrulles til en cirkel (jeg udskar en cirkel af med en tallerken som skabelon) og denne skæres i 4 lige store stykker. Kom en lille smule ketchup/koncentreret puré samt en pølse på hvert stykke og rul dejen omring pølsen startende i den brede ende. Når dejen er rullet næsten én omgang foldes endestykkerne ind under pølsen (og siderne kan evt. pensles med lidt vand) og så rulles der videre, indtil hornet er helt lukket. Pølsehornene lægges på en bageplade med bagepapir og hæver 30 min.
Snobrødslignende pølsehorn
Dejen deles i 24 stykker, der først formes som boller – og derefter trilles til dejpølser. Nu skal dejpølserne snos om de rigtige pølser. Husk at endestykket skal ind under pølsehornet på pladen. Pølsehornene lægges på en bageplade med bagepapir og hæver 30 minutter.
Når pølsehornene er hævet færdigt, pensles de med sammenpisket æg, og der drysses lidt fuldkornsspeltmel ovenpå. De bages i ovnen i cirka 15 minutter ved 200 grader (almindelig ovn).