Rejseminder: Biltmore House ved juletid

At rejse ud i verden og opleve nye ting, nye steder og sædvaner er en stor fornøjelse for mig, fordi det er berigende og øjenåbnende. Der er dejligt i Danmark – ingen tvivl om det – men ét af de steder, som bliver ved med at komme tilbage i mine tanker – er det amerikanske slot Biltmore House – smukt indhyllet i The Blue Ridge Mountains ved Asheville i North Carolina, USA.

Jeg har flere gange besøgt slottet, og hver gang med sine højdepunkter. Men særligt ét besøg vækker minder lige nu – og det var besøget omkring juletid. For her var slottet iscenesat med de smukkeste, dekorationer og lys– som en gennemført rød tråd igennem hele slottet. Vi kan måske hurtigt blive enige om, at det er meget udansk, meget pyntet, gammeldags og ekstravagant i sit udtryk. JA da uden tvivl. Og heldigvis for det. For det er jo netop det, der er det sjove – hvordan julen kan fortolkes på andre måder end herhjemme. Men jeg synes, at stilen holder – fordi det passer så godt til de omgivelser, det er placeret i – en slags tidslomme – men også et pragtfuldt sted, hvor fantasien spirer og man næsten bliver del af et lille juleeventyr.

Biltmore Estate

Med sin franske renæssancestil, pittoreske have og den uforglemmelige udsigt over bjergene kan man roligt sige, at The Biltmore House er lidt usædvanligt for USA. Og i en europæisk kontekst kan man da også godt trække lidt på smilebåndet over, at det er bygget i 1895. Men fred være med det, for det gør jo ikke oplevelsen dårligere. Og de lokale fremviser slottet med en stolthed, som danske museer mv. godt kunne lære lidt af – for begejstring har en tendens til at smitte.

Slottet, der er bygget af George Vanderbilt, har ikke mindre end 250 værelser. Slottet er smukt omkranset af the Blue Ridge Mountains – og jeg må sige, at det ligger fantastisk. Siden 1970érne har der også været dyrket vin, som man kan smage på den nærved liggende Biltmore Vineyard. Er man til shopping er der for nylig – i bedste amerikanske stil – kommet et hyggeligt lille område til i Antler Hill Village, der huser specialbutikker, spisesteder og fristelser med en dejlig sydstats-agtig feel.

Banquet Hall_Fireplace_IMG_6946

Sidst men ikke mindst er der for ca. 10 år siden blevet mulighed for at fuldende oplevelsen i området ved at overnatte og holde ferie på The Biltmore Estate, som er et hotel, der ligger i nærheden af selve slottet. Jeg har desværre ikke selv prøvet at overnatte der, men det ville da ikke være helt tosset.

En skøn og anderledes rejseoplevelse, med en fantastisk udsigt, som jeg i hvert fald aldrig glemmer. Se mere om Biltmore her: http://www.biltmore.com/

Fotos er venligst udlånt af Biltmore.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *