Grovbæster med hvedekerner, hørfrø og squaaaaaash

Frokost er ikke mit yndlings-måltid på dagen. Det er SÅ keeeeedeligt. I hvert fald i hverdagene med kedelige madpakker eller uinspirerende indhold i køleskabet. Ind i mellem forsøger jeg dog at gøre lidt mere ud af stemningen, og så laver jeg nogle lækre frokost egnede boller, der kan pifte interessen op – også hos ungerne.

Grovboller synes jeg passer godt til frokost, når det ikke skal være rugbrød – og her er jeg vild med “Grovbæsterne”, fordi de er ret fugtige/klæge i konsistensen indeni. Og det kan jeg godt lide, når de skal spises alene (og ja uden smør…!) eller sammen med lidt grønt og pålæg. Fugtigheden gør, at jeg ikke savner diverse dressinger og lignende. På grund af bollernes indhold af squash holder de sig dejligt friske i flere dage, så de behøver ikke engang at blive frosset ned.

Navnet “Grovbæsterne” kom i et forsøg på at øge interessen hos børnene, som var lige ved at gå i panik, første gang de så, at der skulle hørfrø i bollerne. Så måtte jeg jo finde på et passende navn ;o) Opskriften på Grovbæster er under foto!

Courgetteboller 1

5 dl vand
2 dl knækkede hvedekerner
1 dl hørfrø
½ spsk. groft salt
1 spsk. akaciehonning
1½ spsk. majsolie
2 dl tykmælk
50 g gær
1 squash (ca. 300 g)
100 g groft rugmel
600 g hvedemel

Vand, hvedekerner og hørfrø koges op i en gryde (så de bliver bløde og saftige) . Blusset slukkes, og blandingen trækker indtil den er lillfingervarm. Gæren tilsættes, og der røres rundt. Nu kommes salt, honning, olie og tykmælk i, og når det er blandet godt sammen tilsættes også den revne squash. Melet røret i lidt ad gangen. Dejen skal være meget blød (der klistrer men hænger sammen). Det er en fordel at ælte dejen rigtig godt, og har du en røremaskine, så er ca. 5 minutter helt i top. Dejen hæver i en stor skål 1½ time dækket til med film.

Dejen hældes ud på bordet ovenpå lidt strøet mel og saml den en lille smule. Rør dog ikke for meget ved den, men tag i stedet et par skeer og læg dejen med skeerne direkte på bagepladen. Jeg plejer at få 15-16 boller pr. portion. Bollerne drysses med lidt af den grove rugmel, så man opnår et lidt mere rustikt look. Efterhæver i cirka 30 minutter. Bag bollerne ved 220 grader (almindelig ovn) i 25-30 minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *