Honningkagehus anno 2014

Så blev det endnu engang tid til vores store familie bagedag, hvor vi skulle lave honningkager og årets honningkagehus. Vores piger var simpelthen så spændte på dagen. Aftenen før havde Sara på 5 år svært ved at falde i søvn, fordi der var lidt for mange sommerfugle i maven. Tænk at det betyder så meget for dem.

På bagedagen skulle to sæt bedsteforældre ankomme om formiddagen. Heldigvis for det, fordi: 1) alt var som det plejer og 2) fordi ventetiden var ulidelig. Jeg havde lavet honningkage dejen aftenen i forvejen, fordi det tager brodden af anstrengelserne på selve dagen, og fordi dejen skal trække og køle ned. Aftenen før lavede vi to portioner, og pigerne fik lov til at lave en portion hver… uden røremaskinen. Dét elsker de, fordi de kan få lov til at røre på livet løs med en ske. Det er så hyggeligt (læs: når de ikke skændes), og duften af dejen giver en fantastisk julestemning i huset.

honningkagehus-2honningkagehus-1honningkagehus-3

Pigerne og bedstemødrene stod for de små honningkager. Der blev rullet og udstanset kager på livet løs. Tror det sværeste var at vælge hvilke udstikkere, det skulle være. Jeg stod for honningkagehuset. Det er min baby, og jeg elsker det. Næste år er jeg nødt til at overgive mig, og lade pigerne være med til at dekorere det. Jeg kan allerede se det for mig. Gys! Nå men det skal nok blive sjovt. I mellemtiden nød jeg processen med at rulle dejen ud i de silikoneforme, som jeg har brugt de sidste par år.

De er klarDSC_0080DSC_0075DSC_0066

Selve dekorationen af såvel kager som honningkagehus ventede vi lige med et par dage. Kagerne skal være helt afkølede inden de dekoreres, og efter et par timer med udrulning og bagning af adskillige bageplader havde småfolket tabt interessen. Jeg var flad. Derfor bedre at vente. Det fik vi så pyntet i dag. Pigerne stod for kagerne (med lidt assistance), og jeg dekorerede huset. I år havde jeg besluttet, at huset skulle pyntes med få farvenuancer for at give et mere roligt indtryk. Et lille sats var at knuse et par bolchestokke og komme det knuste ovenpå taget. Men jeg er så vild med det.

Hvad synes I om honningkagehuset anno 2014? De nysgerrige kan altid checke mine tidligere huse ud her. Tryk blot på årstallet:

Anno 2013:

Anno 2012:

Opskriften er som jeg plejer – nemlig:
550 g mel
200 g honning
150 g brun farin
150 g smør
1 æg
2 spsk. fintrevet, usprøjtet appelsinskal
2 tsk. natron
1 pose honningkagekrydderi (Dr. Oetker)

I en gryde smeltes honning, farin og smør. Når blandingen er lunken, tilsættes natron, appelsinskal og krydderi – og til sidst tilsættes æg og mel. Dejen æltes sammen, og bør hvile mindst 1 døgn i køleskab. Dejen udrulles ud i ca. ½cm tykkelse og udstikkes med kageforme, skæres efter skabelon eller kommes i silikoneform til honningkage hus. Kagerne bages ca. 5-8 min. på midterste rille ved 200 grader (180 grader i varmluft).

OBS! Jeg brugte 1 portion af ovenstående alene til huset og 1 portion til honningkagerne.

Til sprøjteglasur brugte jeg cirka 500 g flormelis pisket med 2 bægre past. æggehvider. Denne variant stivner og kan derfor også bruges til at lime huset sammen med.

1 kommentar

  1. Låvise   •  

    SMUKT

    Overvejer at kaste mig ud i sådan et projekt næste år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *