SÅ klar til udeliv og havehygge

Foråret har allerede sat sit præg rundt omkring – og det er skønt. Ikke mindst fordi jeg bliver så glad af at være en tur udenfor og lure på de første blomsterknopper, friske skud der titter op af jorden. Det spirende forår er i gang. Vi er så småt gået i gang med at gøre haven sommerklar og give en tiltrængt ansigtsløftning de mest nødvendige steder. Ukrudt væk. Ny clematis plantet. Feje og vaske terrassen….og så møblerne og grillen frem snarest muligt.

Da vi flyttede ind i vores hus for 3 år siden, var haven helt bar. Bare en grim græsplæne, et nyere æbletræ og et væld af thujaer, som stod plantet på mystisk vis rundt i haven i et kikset forsøg på at skabe en “park-lignende” have. Det lykkedes ikke. Med andre ord- akkurat lige som os selv, var det bestemt ikke havemennesker, der boede her før.

Vi startede med at fjerne de grimme thujaer og mere eller mindre alt i forhaven, der var anlagt som var vi stadig i 1968. Væk med det. I starten forestillede jeg mig faktisk, at jeg ville stille mig ganske og aldeles tilfreds med græsplænen og et par krukker med blomster i – fordi det der med have bare ikke interesserede mig ret meget. Men helt sådan gik det ikke. For da vi plantede et par japanske kirsebærtræer i forhaven det første forår – ja så skete der noget. Mod mine forventninger blev det startskuddet til en ny passion for mig – og siden da har vi suppleret haven op med et magnolietræ, rhododendron i massevis, roser, hortensiaer og clematis osv. Og det har været skønt at se tingene forme sig efterhånden – også selvom der stadig er et stykke vej hen mod en hyggelig og fin have for alle sanser. Den kommer desværre aldrig til at ligne Claus Dalbys skønne have. Men alligevel.

I år er jeg på udkig efter et lille træ, der (om nogle år) skal kunne give skygge til terrassen i baghaven. I vanlig stil har jeg lagt ud med masser af research på nettet og i havebøger for at finde det helt rigtige træ. Lige nu står valget imellem et klassisk paradisæbletræ med pink blomster eller en korea kornel med sart, lyserøde blomster. Argh det er svært at vælge – for de er begge meget smukke – men vores have er ikke ret stor. Men Ak. Hvem der dog bare havde råd til at få lavet en haveplan hos en gartner/havearkitekt. In my dreams….

Hvilket træ ville I vælge?

paradisæbletræ 2cornus_kousastellar-pink-dogwood-tree-large

2 kommentarer

 1. Lisbeth   •  

  Hej Eva
  Jeg tør ikke råde dig, men du har gjort det helt rigtige ved at researche, det er på den måde, jeg har opbygget min have. Jeg var også så heldig at have en haveveninde, som kunne tegne haven for mig. Vi begyndte på en bar mark i 2002, nu er det blevet til en parklignende have.
  Det lyder som gode planter, du allerede har købt, det skal nok blive godt. Koreakornellen er jo fantastisk smuk.
  Prøv at kigge på http://www.loenbæk.dk det er en planteskole, jeg vil tro, du kan få Anne Marie til at råde dig med hensyn til træet ved terrassen.
  Havehilsener
  Lisbeth

  • Eva Ejdorf Brøsted   •     Author

   Hej Lisbeth.
   Tak for dit tip med denne specielle planteskole. Jeg bor i Roskilde, så kan desværre ikke lige smutte forbi – men kan da altid prøve på telefonen :o) Det er dejligt at høre, at det er muligt at skabe en skøn have på så kort tid. Synes det kniber lidt med tålmodigheden til tider – men ting tager tid – og i mellemtiden kan man gå rundt og visualisere det hele (og flytte planter rundt i en uendelighed).
   Mange hilsner

   Eva

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *